Zelfgemaakte kip salade

Gepubliceerd op 16 november 2022 om 17:38

Zelf ben ik echt een fan van Johma salades, maar deze bevatten vaak weinig kip en zitten vol onnodige toevoegingen, zoals suiker, vetten, zout en conserveermiddelen. Daarom ging ik een tijd geleden eens experimenteren en besloot ik mijn eigen kip salade te gaan maken, gezien dit veel gezonder en lekkerder is. Zo kan je namelijk zelf bepalen wat er in gaat en kan je hem dus maken naar eigen smaak. En echt, het is zo simpel en snel gemaakt. 

Deze kip salade is lekker om te eten als lunch op een broodje of op een cracker met een borrel.

De gezonde salades die ik al vaker gemaakt heb zijn eisalade (zuivelspread light + gekookt ei + kerrie poeder + andere kruiden naar smaak) en tonijnsalade (tonijn uit water + zuivelspread light + kerrie poeder + andere kruiden naar smaak). Deze waren ook erg simpel te maken en echt het proberen waard. 

Dit recept vraagt wel iets meer handelingen en tijd, maar wanneer je genoeg maakt kan je het zeker een paar dagen goed houden in de koelkast.

(Dit recept is echt op gevoel gemaakt, dus is iets minder precies qua hoeveelheden dan dat je misschien van mij gewend bent!)

Dit recept is koolhydraatarm, vetarm, lactose vrij en gluten vrij te maken. Hieronder zal ik in het basisrecept vermelden welke ingrediënten je kan vervangen door andere ingrediënten zodat het aan jouw wensen voldoet. 

Wat heb je nodig

- kipfilet (+/- 1 stuk per persoon)

(tip: ik koop bij de Aldi altijd een grote zak kipfilet uit de vriezer. Veel goedkoper en je kan er lang mee vooruit)

- bouillon blokje (kip) --> ik zelf reken ongeveer een half blokje per kipfilet, omdat je later ook nog veel kruiden toevoegt

(let er bij glutenvrij op dat je glutenvrije bouillon blokjes pakt)

- wat flinke lepels mayonaise

(voor koolhydraatarm kan je het beste de Zaanse mayonaise pakken, deze is het lekkerste. Voor vetarm kan je het beste Remia Friteslijn pakken, deze bevat het minste vet. En wil je het nou helemaal gezond maken - zo wel vetarm als koolhydraatarm - kan je het beste zuivelspread light of Griekse yoghurt pakken)

- ketjap manis

(deze heb je in de Albert Heijn ook gluten vrij)

- kip kruiden

- kerrie poeder

- paprika poeder

- kaneel

- knoflookpoeder

- chili poeder

- oregano

- zout

- peper

(alle kruiden zijn op gevoel en naar smaak)

En voor de makkelijk; een handmixer

Wat gaan we doen

1. Vul een ruime pan met water en breng dit samen met het bouillon blokje aan de kook. 

2. Wanneer het water kookt, voeg je de kipfilets toe en breng je het water opnieuw aan de kook. Kook de kipfilets +/- een kwartier. 

3. Haal de kipfilets uit de pan en trek deze uit elkaar met twee vorken om pulled chicken te maken. 

OF de snellere manier; giet het water uit de pan en mix de kipfilet fijn met een handmixer. Let op, scherm de pan een beetje af met een deksel, gezien de kip stukjes soms alle kanten op kan vliegen, haha. Mix het net zo lang tot het pulled chicken wordt. 

4. Voeg nu de Ketjap Manis en alle kruiden toe en laat de kip volledig afkoelen. De kruiden kunnen nu lekker in de kip trekken. 

5. Voeg wat lepels mayonaise (of plaatsvervangend ingrediënt) toe, tot de kip salade 'nat' genoeg is zodat je hem kan smeren en niet meer droog is. 

6. Proef nu de salade en voeg, wanneer nodig, meer kruiden of mayonaise toe. 

Ik zelf eet de kipsalade graag op een heerlijk glutenvrij Focaccia broodje van Schär, te koop bij Albert Heijn. Deze hoef je alleen maar eventjes heel lichtjes te roosteren in een broodrooster. En ik zou mezelf niet zijn als ik geen Sambal zou gebruiken; deze smeerde ik op het door de helft gesneden broodje, onder de kipsalade. 

(Focaccia brood is Italiaans platbrood met rozemarijn en absoluut mijn favoriet.)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.