Gluten - en lactose vrije 'gezonde(re)' brownies

Gepubliceerd op 15 augustus 2022 om 20:08

Gluten - en lactose vrije 'gezonde(re)' brownies

Als aller eerst wil ik meteen, voor ik er reacties op krijg door bepaalde triggers, iets vertellen over het stukje 'gezonde(re)'. Het is namelijk niet voor niets dat ik dit tussen twee haakjes er bij zet.

Gezond, dat zijn ze niet. Maar ja, wat is nou eigenlijk gezond? Wat ik bedoel, is dat ik er een heel stuk minder suiker in heb gestopt, dan dat je normaal in zelfgemaakte brownies zou stoppen. Natuurlijk zit er chocolade in de brownies verwerkt, waardoor de brownies niet volledig suikervrij zijn. 

Dat gezegd hebbende, wil ik graag beginnen met dit heerlijke recept!

Sinds een korte tijd heb ik ontdekt dat ik een intolerantie heb voor gluten. Niet voor alle gluten, maar zo noem ik het wel. Eigenlijk mag ik alleen geen tarwe. Maar, in veel dingen zit tarwe. Dus ik eet gewoon volledig glutenvrij, op een paar uitzonderingen na. 

Dit recept is dus volledig glutenvrij, waarin ik ook nog eens gekozen heb voor lactose vrij. Waarom? Omdat 1. je de laatste tijd veel mensen ziet die gevoelig zijn voor lactose. En 2. dit recept een uitprobeersel was voor mijn verjaardag. En omdat mijn nichtje zowel een gluten als een lactose intolerantie heeft, heb ik er dus voor gekozen het recept volledig gluten - én lactosevrij te maken.

MAAR; je kan er voor kiezen, mocht je deze intoleranties niet hebben, om de recepten gewoon te maken mét gluten en/of mét lactose. 

Wat hebben we nodig

- 200 gram Stevia

- 105 gram lactosevrije ongezouten boter

- 50 gram Vegan pure chocolade (minimaal 80% of van Céréal met minder  suikers)

- 225 gram Vegan Karamel Zeezout *

- 13 gram cacao poeder

- 1 theelepel vanille extract

- 3 eieren, op kamer temperatuur

- 38 gram maïzena (let goed op of deze glutenvrij is)

- Snufje zout

- optioneel; lactose vrije slagroom

Extra

- keukenmachine of handmixer

- bakvorm voor brownies / cake van +/- 23 - 28 cm **

- Saté prikkers (om te checken of de brownies goed zijn)

* mocht je niet van karamel zeezout houden, pak dan een andere Vegan chocolade, waar geen lactose in zit.

**  Voor mijn probeersel gebruikte ik van die mini ontbijt/ dessert ovenschaaltjes, maar uiteindelijk was dit echt veel te veel gezien het best wel machtige brownies zijn.  Wat je wel kunt doen is cup cake vormpjes gebruiken!  

De afbeeldingen hieronder zijn slechts voorbeelden

Wat gaan we doen

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden
 2. Weeg eventueel alle ingrediënten af, zodat je alles stap voor stap meteen toe kan voegen. Let op; je hebt nu natuurlijk wel meer om af te wassen (:
 3. Smelt de boter in een kleine steelpan. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je de Stevia toe en roer dit goed door elkaar.

  (Blijf roeren, want de Stevia kan wat klonterig worden. Zet daarom voor de zekerheid het vuur wat lager.) 

 4. Doe zowel de pure als de karamel chocolade er bij en blijf het mengsel goed doorroeren tot alle chocolade gesmolten is. 
 5. Pak nu je handmixer / keukenmachine er bij en mix het mengsel nog even grondig na. 
 6. Voeg nu langzaam de eieren en het vanille extract toe en mix dit weer goed door elkaar. 
 7. Als laatste voeg je de maïzena, cacaopoeder en een snufje zout toe. 
 8. Mix dan het geheel nog even goed door elkaar en giet het beslag in een ingevette bakvorm / in de cup cake vormpjes. 
 9. Zet nu de brownies voor ongeveer 27 - 30 minuten in de oven. Kijk na de eerste 27 - 30 minuten (met een saté prikker) even of de brownies al goed zijn, dit verschilt namelijk echt per oven. Als de brownies nog erg nat zijn van binnen, zet je ze nog voor +/- 2 minuten in de oven. Dit doe je steeds opnieuw, tot jij ze oké vindt. 

  Let op; De brownies horen nog wat smeuïg te zijn en ze garen nog door wanneer je ze af laat koelen. Laat ze dus niet te lang in de oven staan, anders worden ze iets wat te droog. 

 10. Wanneer ze lauw of volledig afgekoeld zijn, snijd je de brownies in stukken en kan je ze eventueel serveren met wat slagroom

       (en ik strooide er zelfs nog wat cappuccino suiker overheen). 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.